Consiliere parenting pentru părinții de copii speciali

Să fii părinte de copil special este provocarea oricărui părinte la puterea a 10-a

Schimbările pe care un copil special le aduce în viața unei familii sunt uriașe pe toate planurile: apar efecte psiho-emoționale, cele asupra programului zilnic, asupra dinamicii familiale, asupra dinamicii de cuplu, la care se adaugă cele în plan financiar. 

Nu cred că este ceva sau cineva care te poate pregăti pentru momentul în care afli diagnosticul și constați că ai un copil diferit de ceilalți.

Șocul poate fi foarte mare pentru părinți, pentru cuplu, pentru ceilalți copii și pentru familia extinsă. Impactul asupra tuturor aspectelor vieții cotidiene poate fi atât de puternic, încât devine copleșitor. 

Cu toate acestea ești în situația de a-ți aduna toate resursele ca să fii lângă el, copilul tău special, zi de zi.

Provocări  abordate

Schimbările pe care un copil special le aduce în viața unei familii este uriaș pe toate planurile: apar efecte psiho-emoționale, cele asupra programului zilnic, asupra dinamicii familiale și asupra dinamicii de cuplu. 

Să nu neglijăm aspectul imaginii în societate care vine la pachet cu o doză de rușinare, învinovățire și cu tendința de izolare față de ceilalți. 

Un alt aspect care are consecințe majore este faptul că deși zilnic apar provocări, progresele făcute de copil, în ciuda eforturilor mari din partea familiei, pot fi greu de estimat și de observat. 

Și, nu în ultimul rând, nevoile financiare ale îngrijirii copilului sau dificultățile, în anumite cazuri, ale deplasării la diferite terapii.

Obiective urmărite

Consilierea psihologică a părinților de copii speciali are multiple scopuri, toate axate pe sprijinirea acestora în gestionarea provocărilor zilnice și în dezvoltarea unui mediu sănătos pentru copil și întreaga familie. 

Primul ajutor – dacă pot spune așa – pe care-l acord este să-i îmbrățișez pe părinți cu empatia mea la puterea a 10-a. 

În mod deosebit, mă concentrez pe a transmite un sentiment de solidaritate, să simtă că sunt de partea lor. De multe ori, faptul că sunt judecați, criticați sau că li se pretinde extrem de mult este un stres major care se adaugă stresului zilnic al sarcinilor. 

Îi validez și normalizez când îmi împărtășesc faptul că frustrarea, furia sau rușinea aproape că îi sufocă. Îi asigur că sunt acolo pentru ei, să le ofer un umăr pe care să se sprijine și să-i alin, când le vine să strige: „nu mai pooot!” 

Un alt obiectiv, în cadrul consilierii pentru părinții de copil special, este să ofer suportul logistic necesar, cum ar fi sugestii de organizații și specialiști în domeniul psihologic, medical și educațional dedicate copilului, la care pot apela: terapeuți, maseuri, cadre didactice specializate, psihologi, asociații, centre de recuperare, cămine de zi, tehnică medicală, personal de îngrijire etc.

Direcții suplimentare la consilierea psihologică:
Vezi toate testimonialele
Cui se adresează

Iată câteva categorii de copii speciali ale căror familii ar putea beneficia de consiliere psihologică pentru a face față situațiilor specifice: 

Beneficiile consilierii parenting pentru părinți

Ceea ce urmărim la sesiunile de consiliere este echilibrarea emoțională a părintelui și a cuplului parental pentru a face față mai ușor provocărilor zilnice, pentru a-și găsi puterea interioară și de echipă. 

De aceea, lucrăm și la îmbunătățirea relației de cuplu, a relației cu fiecare membru al familiei.

Concluzia mea

Din practica mea de 18 ani ca profesor în învățământul special, consilierea parentală contribuie la bunăstarea emoțională a părinților și, implicit, la crearea unui mediu sănătos și echilibrat pentru copil. 

Putem considera că o consiliere psihologică a fost de succes dacă i-a ajutat pe părinți să găsească resursele emoționale și strategiile necesare pentru a oferi un mediu iubitor copiilor lor.

Amintește-ți! 

Cel mai mare cadou pe care-l putem oferi copiilor noștri este să fim noi bine, cu noi înșine și cu partenerul.