Consiliere relații 
de cuplu

Regăsiți bucuria de trăi împreună

Acest tip de consiliere este ca o călătorie în doi unde fiecare partener învață să se descopere și să înțeleagă mai profund relația, prin ghidarea delicată a psihologul de cupluri. Ea este benefică în toate stadiile unei relații pentru a întări comunicarea și conexiunea.

Din postura de psiholog de cupluri am văzut de multe ori cum o simplă decizie de a începe terapia poate transforma profund relația dintre parteneri. Iar aceasta este unul dintre fundamentele unei vieți trăite din plin cu bucurie. 

Cuplul este o resursă fundamentală de viaţă, pentru că influenţează toate aspectele vieţii. 

Parafrazând un cunoscut citat al lui Francis Bacon, putem spune: „Când relaţia de cuplu este bună necazurile se împart la doi şi bucuriile se dublează!” 

Definiția generalăîn terapia de cuplu psihologul ajută cuplurile să rezolve problemele, nemulțumirile și conflictele din relația lor prin ședințe de consilier. 

Personal, văd terapia de cuplu ca pe o călătorie în doi, ghidată cu delicatețe de către psihologul de cupluri, unde fiecare partener învață să se descopere și să înțeleagă mai profund  relația. Este un proces transformațional în care are loc reconectarea prin reclădirea legăturilor emoționale și a încrederii. În spațiul sigur și în prezența mediatorului sau facilitatorului, fiecare poate să își exprime liber sentimentele și nevoile, învățând cum să găsească soluțiile care le aduc armonie și bucurie în viața de cuplu. 

În plus, terapia de relație este benefică, nu doar pentru situațiile când partenerii ajung la marginea prăpastiei, dar și în oricare alt stadiu al relației pentru a întări comunicarea și conexiunea - prevenind situațiile limită. 

Aș îndrăzni să propun să fie promovată în rândul tinerilor ideea că un cuplu fericit care vine la terapie are șanse foarte mari să evite provocările și disensiunile viitoare, pentru că au clădit împreună baza solidă a relației lor​​.

Scopul terapiei de cuplu:

La consilierea de cuplu obișnuiesc să spun că relația dintre parteneri este clientul meu. Obiectivul principal nu este abordarea fiecărui partener în mod individual, ci a dinamicii în cuplu și a îmbunătățirii acesteia prin interacțiunea lor simultană. 

Împreună - acest cuvânt are în contextul relației de cuplu o semnificație extinsă, de aceea revin mereu la el. 

Terapia de cuplu prin mijlocirea mea, a psihologului - mediator oferă o ambianța neutră și caldă, ferită de ochii lumii, în care partenerii se simt în siguranță. Cu îndrumare și răbdare din partea mea, ei pot face pasul către a re-descoperi noi căi de comunicare între ei. Astfel, încrederea unul în celălalt, poate fi restaurată atent dar eficient, la fel ca o operă de artă. 

Împreună, suntem gata să analizăm noi abordări al neînțelegerilor, conflictelor, îmbunătățirea vieții sexuale, colaborarea deschisă în creșterea copiilor și multe altele. Prin terapie, partenerii ajung să se cunoască mai bine, să-și înțeleagă emoțiile, să le exprime și să vindece rănile emoționale. 

Beneficiile în urma unei consilieri reușite a relației de cuplu sunt adesea, mai multe decât ne-am aștepta. Cuplurile își doresc o mai bună înțelegere, dar în afară de asta, ajung să se descopere cu uimire în profunzime pe sine ca indivizi și în rolul lor de co-creatori ai relației dintre ei. Când legătura emoțională devine mai puternică și are loc reconectarea, ambii ajung să meargă pe același drum spre dezideratul comun: o viață de cuplu plină de armonie și fericire.

Exemple de provocări și probleme ce-și pot găsi rezolvare

Ce înseamnă concret o viață de cuplu trăită cu bucurie? Detaliile pot fi diferite de la caz la caz, iată câteva exemple de astfel de situații:

Te simți mai fericit:
 - După ce au început terapia de cuplu, Maria și Dan care ajuseseră să se certe zilnic, au învățat să se unul pe altul asculte activ. Au aflat cum să-și exprime emoțiile fără a se simți atacați sau vinovați. Expunerea sinceră a dorințelelor și a nevoilor personale i-a condus către o mai bună comunicare, la o stare de bine generală și la a trăi din nou momnete de fericire împreună. 

Ai cu cine împărtăși provocările și reușitele: 
Ana și Bogdan după ce au rezolvat conflictele de cuplu în terapie, au observat că au mai multă energiei și se simt mai motivați, reușind să își dedice mai mult timp și efort în carierele lor. În plus, au învățat să-și sprijine reciproc aspirațiile profesionale și personale. Ana l-a susținut pe Bogdan când și-a schimbat job-ul, iar el a fost un sprijin important pentru ea în timpul cursurilor de perfecționare. 

Ai mai multă dragoste de viață: 
- Elena și Radu au redescoperit plăcerea de a petrece timp împreună: se ocupă de grădină, merg la munte cu cortul și fac diverse activități care le aduc bucurie; astfel, și-au regăsit entuziasmul de a trăi viața din plin. 

Ești entuziasmat de viziunile și planuri comune de viitor: 
-Valeria și Vicențiu aveau viziuni diferite despre viitorul lor profesional și ca familie. Terapia de cuplu i-a ajutat să își alinieze obiectivele și să creeze un plan comun pentru viitor. 

Te simți mai atras sexual de partener: 
- Când Daniela și Adrian au simțit că își pierd conexiunea fizică după nașterea copilului lor, au crezut că dragostea lor s-a sfârșit. Terapia i-a ajutat să-și redescopere nevoile și dorințele, reînnoind pasiunea și iubirea dintre ei. 

Îti crește respectul de sine când simți că ești în control:
- Laura și Mihai aveau mereu probleme legate de interferența părinților în viața lor de cuplu. Participând activ la ședințele de consilere, au învățat să stabilească limite sănătoase și să comunice aceste limite familiei extinse. Când au experimentat senzația de autonomie, au înțeles cât de importantă este independența în luarea deciziilor, iar relațiile cu părinții au ajuns la normalitate.

Acestea sunt rezultatele cel mai des întâlnite în cabinetul de psiholog în urma consilierii de cuplu. Ele ilustrează practic modul în care terapia de cuplu poate transforma viața partenerilor și numeroasele implicații benefice atât pe plan emoțional, cât și mental și fizic. Pentru a proteja intimitatea persoanelor din exemple, numele lor au fost schimbate. 

Știu că decizia partenerilor de a veni la terapie este un pas curajos, dar consider că merită făcut: nu doar că îmbunătățește relația, dar le aduce și o nouă perspectivă asupra vieții cotidiene de familie sau în carieră. Iar o familie care creează un mediu propice pentru un viitor plin de iubire și stabilitate, poate deveni realitate - dacă partenerii își doresc.

Vezi toate testimonialele
Procesul terapeutic

Prima ședință este o vizită terapeutică de acomodare, în care facem cunoștință și conversăm prietenește prin întrebări și răspunsuri pentru a pregăti terenul de antrenament - de fapt, punem temelia Relației Terapeutice. 

Relația terapeutică este relația de încredere pe care o construim împreună este terenul potrivit ca prin încurajare și ne-judecată să vă îndreptați către cele mai potrivite soluții pentru voi și sufletul vostru. Prin întrebările și energia mea, vă ajut să vă descoperiți vocea interioară și să vi se clarifice ce vă doriți cu adevărat. 

Când o astfel de relație este puternică și de încredere crește semnificativ șansele ca obiectivele comune să fie atinse. Aceasta este mai importantă decât tipul de terapie folosit pentru că pe ea se construiește succesul tratamentului terapeutic.

Terapeutul joacă pe rând rolul de consilier, de psiholog consultant, de facilitator sau de ghid emoțional.

Concluzia mea

Cu toate acestea, cu toții avem în jur cel puțin un exemplu de cuplu care ar avea nevoie de îndrumare psihologică. Din păcate, cuplurile care nu aleg să vină la terapie posibil să nu fie conștiente de consecințelor negative pe termen lung. 

Problemele de comunicare nerezolvate pot duce la o deconectare emoțională și sentimentul de singurătate în relație. 

Infidelitatea netratată poate distruge încrederea, lăsând răni adânci, greu de vindecat. 
Conflictele financiare pot genera stres continuu și tensiune, afectând stabilitatea relației. Diferențele în stilul de parenting pot crea discordie și furie repetată afectând relația de cuplu, iar și lipsa de coerență poate crea confuzie copiilor și îi poate face neascultători sau rebeli. Problemele de intimitate și sex pot adânci distanța dintre parteneri, conducând la frustrare și alienare. 

Iată că, fără intervenție, relația poate ajunge la un punct de ruptură, afectând negativ nu doar partenerii, ci și pe cei dragi din jurul lor, inclusiv copiii. 

Este dureros să văd cum relațiile frumoase se destramă din lipsa ajutorului necesar, când știu cât de mult se pot schimba lucrurile prin sesiuni de consiliere psihologică posibile, atât online, cât și în format fizic.

Ce poți să faci chiar acum: 

Primul pas este să programezi prima vizită la terapeut. Programarea unei ședințe este simplă și confidențială. Confidențiale sunt și sesiunile care vor urma. Dacă ai nelămuriri sau întrebări, le vom discuta pe îndelete, pentru a te ajuta să te simți confortabil.

Amintește-ți! 

Consilierea psihologică individuală poate contribui pentru ca viață ta să fie mai echilibrată și mai satisfăcătoare. În plus, te poate face să fii mai încrezător. Cele mai cunoscute beneficii pe care le poți avea sunt: afli moduri în care să faci față stresului, îți reclădești încrederea în tine, te autoevaluezi la justa ta valoare și depășești cu bine experiențe traumatizante.