Este util să apelezi la terapia individuală în primul rând pentru a-ți înțelege trăirile și, apoi, pentru a ajunge la vindecarea rănilor emoționale personale, pentru a te bucura din plin de viață, de familie și de prieteni.
Când nu mai găsești soluții de unul singur și te simți captiv în roata veveriței, vino în spațiul sigur al cabinetului psiholgului. Aici vei găsi sprijin cald, dar și calificat pentru a descoperi cine ești cu adevărat, pentru a te iubi și pentru a-ți valorifica resursele.
Toate răspunsurile sunt în înţelepciunea fiinţei noastre, dar sunt situații când, singuri, ne este mai greu să le putem descoperi.
Beneficiile terapiei individuale
Terapia individuală are efecte, per ansamblu pe două zone:
Alexandru era ca un butoi de pulbere gata să explodeze la cea mai mică apăsare de buton.
Iar „butoanele” – factorii declanșatori – erau multe și la tot pasul.
Procesul terapeutic este un drum pe care îl parcurgi alături de mine, terapeutul tău. Împreună explorăm emoții, gânduri și modul în care să le abordăm pentru a-ți găsi echilibrul și liniștea interioară.
Eu te însoţesc şi să te susţin pe parcursul procesului terapeutic ca să parcurgi paşii în ritmul propriu şi în cel mai potrivit mod pentru tine.
Parcursul de vindecare se desfășoară prin sesiuni de consiliere în care stăm de vorbă deschis, descoperim împreună cauzele provocărilor emoționale, apoi aplicând tehnicile specifice, găsești soluții care să te aducă în armonie cu tine.
Am avut privilegiul de a vedea schimbări extrem de spectaculoase, pe care vindecarea emoţiilor confuze în procesul terapeutic le-a adus!
Cel mai des întâlnite probleme ale persoanelor care apelează la terapie individuală sunt: depresia, anxietatea, traumele și probleme de relaționare.
Este important să putem recunoaște prin ce se manifestă acestea, pentru a căuta ajutorul profesional cât mai curând de la apariția lor. Astfel vom putea experimenta o viață trăită cu bucurie, din plin.
a) Depresia- o stare profundă de descurajare, care influențează negativ modul în care o persoană se simte, gândește și acționează. Este tristețe trăită în singurătate, poate dura săptămâni, luni sau chiar ani și poate afecta serios viața de zi cu zi.
În afară de tristețe prelungită și, cumva, de pierderea sensului vieții, semnele depresiei sunt multe și pot varia de la persoană la persoană.
Depresia este de multe feluri, amintim mai jos doar pe cele mai des întâlnite la cabinetul de psiholog:
-Depresia conjuncturală - cea generată de situații de viață stresante (depresie reactivă sau situațională).
-Despresia endogenă - cea generată de cauze biologice sau genetice, este un tip de depresie majoră și este adesea tratată cu medicație și terapie.
b) Anxietatea - este o stare de neliniște intensă și persistentă, caracterizată în special printr-o teamă excesivă sau îngrijorare legate de aspecte normale ale vieții cotidiene, dar poate avea și alte manifestări. Spre deosebire de o îngrijorare ocazională, anxietatea este constantă și poate afecta semnificativ funcționarea unei persoane. Netratată poate duce la scăderea puterii de concentrare, calitatea somnului, iritabilitate crescută, oboseală nejustificată și, chiar, evitarea situațiilor sociale sau profesionale.
Când lupta de a face față anxietății ajunge să consume mult din energia personală, se poate ajunge la scăderea performanței la serviciu sau la școală și la afectarea relațiilor cu cei din jur.
Anxietatea este o provocare din în ce mai des întâlnită și, în niciun caz nu e înțelept să fie ignorată. Dacă te confrunți cu unele dintre aceste simptome, cel mai indicat este să cauți ajutorul unui psiholog. De asemenea, dacă știi pe cineva care trece prin astfel de stări, îndrumă-l cât mai repede către un cabinet de psihologie.
Unele semne ale depresiei sunt asemănătoare cu ale anxietății și asta te-ar putea face să le confunzi. De aceea, evaluarea specialistului este absolut necesară pentru a le identifica și aborda adecvat.
Încearcă să nu te lași influențat de ce ar putea spune cunoscuții: „am trecut prin asta, știu cum este uite ce ai de făcut…” sau „nu e mare lucru, nimeni nu moare din asta.” - tu ești unic, la fel este și situația ta și rezolvarea acesteia.
De asemena, fii conștient că aceste tulburări pot coexista. Intervenția unui psiholog specializat te poate ajuta să-ți revii cu bine.
c) Traumele - sunt răni emoționale profunde care apar în urma unor experiențe dureroase sau evenimente traumatizante. Aceste emoții violente pot lăsa urme adânci în suflet, afectând comportamente, sentimente și relații.
Prea puțini oameni pot spune că nu au parte de niciun fel de traume de-a lungul vieții.
În general, există patru caracteristici ale traumei:
Singura caracteristică asupra căreia poți acționa este cea din urmă.
Traumele se pot manifesta prin: anxietate intensă, tristețe profundă, dificultăți în menținerea relațiilor sănătoase, retragere socială, sindrom posttraumatic (retrăirea repetată a evenimentului) și reacții fizice cum ar fi insomnie, tensiune musculară și dureri inexplicabile.
Șocul traumatic major poate apărea în diverse situații, cum ar fi abuzul fizic sau emoțional, pierderea unei persoane dragi, accidente grave, sau orice alt eveniment care depășește capacitatea unei persoane de a-i face față în mod sănătos.
Prin terapie, identificăm treptat traumele și le vindecăm cu blândețe și compasiune completate de tehnici specifice. Astfel, poți deprinde o nouă perspectivă schimbând ochelarii prin care privești lumea și viața, îți poți redobândi echilibrul emoțional și, totodată, îți poți îmbunătăți relațiile.
Terapeutul specializat te poate ghida în procesul de vindecare al dezechilibrelor emoționale la un nivel profund.
În cadrul ședințelor de terapie, experiențele dureroase ajung să fie procesate și învățăm mecanisme sănătoase de gestionare a stresului și a emoțiilor.
Pentru a înțelege mai clar modul în care aceste experiențe afectează chiar personalitatea individului și cât este de important să le recunoaștem și să le tratăm prin terapie, am pregătit o scurtă listă de exemple de traume.
Prima ședință de terapie individuală este un moment de acomodare, în care ne cunoaștem reciproc prin întrebări și răspunsuri. Acesta este momentul în care punem temelia relației noastre terapeutice. Vei descoperi că lucrăm în echipă. Terapeutul nu te schimbă, ci îți asigură cadrul ca tu să iei cele mai potrivite decizii și să faci transformările pe care le consideri necesare. Doar tu ești expert în viața ta.
Relația terapeutică dintre terapeut și client este esențială pentru succesul terapiei, fiind bazată pe încredere și deschidere. În acest spațiu sigur, fără a fi judecat, vei fi călăuzit să găsești cele mai potrivite soluții pentru sufletul tău.
Prin cunoașterea și energia mea, te pot susține în a-ți asculta vocea interioară și a-ți clarifica ce simți și ce-ți dorești în străfundurile ființei tale. O relație terapeutică puternică și de încredere crește semnificativ șansele ca rezultatele să apară, oricare ar fi tipul de terapie aplicat. Aceasta relație este mai importantă decât metoda utilizată, spun studiile.
Din practica mea ca psiholog, din schimburile de experiență cu colegii psihologi și din cercetările mentorilor mei, știu că terapia individuală este căutată în mod curent pentru vindecarea rănilor interioare și creșterea capacității de gestionare a emoțiilor.
Dar, ea vine la pachet cu un bonus valoros: îți oferă claritate, curaj și o mai mare capacitate de a face față provocărilor cotidiene. Deoarece terapia individuală este o ocazie extraordinară de a te reconecta cu sinele tău autentic, de a te cunoaște mai profund și de a te accepta, duce la o adevărată schimbare de personalitate.
Pe scurt, consilierea psihologică putem spune că este o cale pentru a ajunge să trăiești o viață plină de sens și de satisfacție.
Fă primul pas: programează prima vizită în cuplu. Programarea unei sesiuni de terapie este simplă și confidențială, la fel ca toate care vor urma. Răspund cu drag la întrebările tale pentru a te ajuta să te simți confortabil și pregătit pentru o primă întâlnire terapeutică
Amintește-ți!
Terapia pentru cupluri poate transforma relațiile, aducând armonie și satisfacție printr-o mulțime de avantaje. Dintre tot cea ce se poate câștiga prin terapia de familie, csunt cel mai des întânite sunt: îmbunătățirea comunicării, reclădirea încrederii, refacerea conxiunii emoționale, rezolvarea conflictelor, regăsirea dorinței de relații intime, dezvoltarea personală.